Czereśnie smażone w cieście

   Jest środek sezonu na czereśnie, co więc powiecie na taki owocowy deser ? Mięsiste, dojrzałe owoce smażone w cynamonowym cieście, oprószone pudrem. Mało kto się oprze :)




Składniki :
15-20 dorodnych czereśni z ogonkami
1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki maki kukurydzianej
2-4 łyżki mleka 
olej do smażenia
Przygotowanie:
 Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej mąki lub mleka). Umyte czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki. Rozgrzewam olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna). Każdą czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w oleju, początkowo trzymając za ogonek. Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.
Przepis autorski.






   

4 komentarze:

  1. Ja bym się nie oparła... Uwielbiam czereśnie, a takie muszą smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł :-) na to nie wpadłam :-) pysznie wygląda :-) z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie jadłam czereśni w ciescie, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wyglądają EXTRA. Jakość zdjęć plus cała otoczka, widać blogi to już nie samo wrzucenie fotki z "czymś tam". To już profesjonalizm w pisaniu i robieniu zdjęć. Tak czy siak wykon czereśni super. Im dłużej spędzam czas na blogach kulinarnych tym częściej dostaję ślinotoku ;) A teraz małe masło maślane, co myślisz o dodaniu do masy odrobiny nasion Chia i wówczas zamoczeniu w czereśniach? Wiesz jeśli to przepis dla tatusiów to nasiona chia mają więcej Omegi-3 od ryb, a jednak w pewnym wieku trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę, jeśli komuś zależy na zdrowym serduchu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger