Podpłomyki- domowa maca

     Dawno, dawno temu, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, a Mama lub Babcia zagniatały ciasto na pierogi, czekałam z niecierpliwością na wszystkie skrawki ciasta jakie zostawały i robiłam sobie z nich pyszne placuszki z zabawnymi bąbelkami. Pamiętacie ? Też je robiliście ? :) Jeśli nie robiliście, zachęcam, to wspaniała zabawa, a przy okazji pyszne chlebki np. do aromatycznego gulaszu z wołowiny: tutaj  lub kremu z awokado: tutaj







Składniki na małą porcję

1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie
 Mąkę zagniatam z solą i wodą na elastyczne, bardzo gładkie ciasto. Pozwalam ciastu odpocząć kilka minut, po czym rozwałkowuję je na cieniutkie placki, dzielę na części i na gorącej, suchej patelni z grubym dnem smażę, a właściwie suszę. Na placuszkach powinny pojawić się bąble powietrza, wtedy przewracam je na drugą stronę.
Przepis ze wspomnień :)



















10 komentarzy:

  1. Są genialne, wczoraj robiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam!! pyszne jako przekąska lub dodatek do czegoś..co się bardzo lubi mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże, to jest mój smak dzieciństwa!!! Szukałam tyle lat przepisu na to i nie znalazłam, nie wiedziałam nawet jak się nazywa :( Moja Babcia Ukochana robiła mi je na piecu kaflowym jak miałam kilka lat. Smak i zapach pamiętam do dziś :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna to podac z jakims sosem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z każdym dipem będzie smacznie. Z czosnkowym, serowym czy ziołowym, co kto lubi.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wyszły :-D juz nawet robione były ze 3 razy i smakuja wyśmienicie :-)
      Są genialne ;-)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger