Paluszki ptysiowe z imbirem

  ....coś lekkiego do pochrupania ? proszę bardzo : ptysiowe paluszki z imbirem, mogą być na słodko lub na słono. Ciasto jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje mu całkiem odmienny smak !





Składniki ( na ok. 80 sztuk):

1/2 szklanki wody
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
4-5 jajek
1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
ewentualnie drobny cukier do posypania
Przygotowanie :
 Zagotowuję masło z wodą, dodaję oba rodzaje mąki i mieszam energicznie aż powstanie gładka, jednolita kula. Studzę ciasto. Do chłodnego dodaję imbir i po jednym wbijam jajka, ubijając jednocześnie ciasto mikserem. Powinna powstać gładka, lśniąca, elastyczna masa. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam paluszki. Posypuję je delikatnie cukrem  i piekę w temperaturze 215 stopni C. ok. 15 minut.
Przepis autorski.











Filmowe smakołyki  Ciasto parzone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger